There was an error in this gadget

Friday, 29 April 2011

matrix VS diploma....yg mana lebih baik??

ASSALAMUALAIKUM SUME SUME....

wokeh...bunyi tjuk entry ni sdikt tough an??ekcelly aku terpkir nak tlis entry ni sbab slah sowang kwan ak da mslh sket,,,parents dia sruh amik dip jgak walaupun dia nak amek matrix dulu..so,,

MATRIK (jgn tanya ak matrik tu apa kalau xnak kena tampo laju2)
1.Under kerajaan - Tak perlu bayar. Siap dapat elaun lagi. (Pro)
2.Nak masuk susah (Contra)
3.Cepat tamat pengajian - Terus masuk degree. (Pro)
4.Subject yang compact dan pembelajaran yang laju (Contra)
5.Kurang praktikal (Contra)
6.Perlukan result yang gempak. Or else, akan di tendang. (Contra)
7.Matrik, korang dapat 3.5 pun belum tentu boleh pergi jauh. (Super Contra)
8.Lepasan Matrik tak boleh di gunakan untuk dapatkan kerja. (Contra)








DIPLOMA


1.Masa pembelajaran yang panjang - Mostly 3 hingga 4 tahun. Tapi sambung degree dengan hanya 2 tahun. (Not so contra)
2.Lebih praktikal dari Asasi dan Matrik dan Form 6 etc. (Pro)
3.Lebih peluang kerja - Matrik + Ijazah vs Diploma + Ijazah, Diploma + Ijazah akan menang. (Pro)
4.Ilmu lebih banyak dari Asasi dan Matrik - Diploma, kadang-kadang minor course lagi banyak dari major. (Pro)
5.Pembelajaran lebih relax. (Pro)
6.Mungkin melekakan. (Contra)
7.Diploma boleh di gunakan untuk dapatkan pekerjaan tak seperti Matrik dan Asasi




oke tu serba sikit yg aku rompak copy paste dri fb..hehehe...tp aku da aku punya pendapat sendiri..






oke camni....aku pilih matrik,,bole???(xbole??ada aku kisah??) tau kenapa??camni kalau matrix,,duit yuran permulaan cuma 400 lebih jaa...xterlalu membebankan..pastu elaun bulanan pon dapat jgak kan???klau pandai leh jimat cermat skit duit tu boleh simpan bajet untuk msuk u nty...ye dak???pastu blajar setahun jaa nak perah otak tahap x ingat pon cuma untk sthun jaa..nak ulang??SETAHUN SAHAJA...ulang lg??PANGGG!!!=.=' after exam sume...sementara tunggu result n tawaran leh lg keje...save2 duit lagi..kan?? lagipun,,bg ak matrix ni mcm peluang kedua aku untuk buat yg terbaik sebelum decide nak plih bdang2 yg lebih baik..mana la nk tau dpat 4 flat leh jgak merasa jd doktor..(eleh ckp pandai ingat snang ka??) belum try belum tahu oke...so apapun terpulang la kan...nama pun pendapat aku...so aku tlis pa yg aku asa laa kan??setuju??(xstuju sila tpuk dahi laju2)


tuttut...tuttut...:hrini pakwe aku kawen(will) rugi jugak aku tolak pinangan dia dulu kalau x xda laa aku duk single mingle cmni..(wahh terpromote) hehehe..adiosssss

Thursday, 28 April 2011

UHHHH....=.='

ASSALAMUALAIKUM SUME SUME....

Eh pehal???tjuk cam sengal ja kan....hukhukhuk td dgan gaya yg terbek dan semangat yg membara ak ngan wat best nya nak update mr.belog ak ngan story sket sal family aku...taip punya taip....TIBA-TIBA



xleh nak publish.....huh dah tu pa yg aku mrepek tadi tu sumanya hilang....dah la panjang...klau ampa suma agk2nya wat pa??hantuk kpala kt dinding kah??hantuk dinding kat kepalakah?? tp aku...
wat muke cam ni jer..

oke???hahaha....BTW,,aku nak share sket sal brita yg sdikit sebanyak menghotkan aku sejak dua menjak nih...aku dapt matrik!!!(xske??tu tanda anda jeles) yg wat aku lagi bes tuh sebab 4 kawan baik aku pon dpt msuk http://www.kmpp.matrik.edu.my/ [sila tangok kalau rajin] ....ntah betapa allah sygkan kami laa....hehehehe tp yg besnya sjak tau ja aku dpt tawaran tuh ceramah sentiasa berkumandang kat tlinga aku smpai tahap mencairkan segala mikroorganisma yg ada kat dlm telinga aku nih...

adek...p sana blajaq...jgn main2 dah
adek...walaupun ramai membe dpt kat sana jugak tp igt p sana nk blajaq
adek...p sana nanti jgn lalai..nty suma brg ilang
adek...masa spm ibu bg chance adek buat apa yg adek suka..kali ni ibu nak adek p blajaq elok2 kena jd enjiniyer dak pun doktor....
adek...
adek...
adek...


GULLLPPPP!!!! =.=" ye maaaaakkkkk.....

saya budak baru belajar..:)

peace ahhhh
Waaahhhh.....dngar cam sdikit skema an???well well well nma pon baru....oke...so klau da pepa yg slh harap maaf....sebelum apa2 aku nak ucp 10kiu giler kat mr ayam aku(nasrul iman) sebab sudi ngajo aku wat belog ini....hahaha seyes...sebelum nih aku memang buta IT...lepas ada pesbuk aku dah sdikit celik tp still ditahap rabun aa...now dah ada belog nih dah rabun-rabun ayam pulak....bilanya nak celik ntah laa ann...hehehehe for miss syehan lak....nty ak u promote laa kat pesbuk...bawak besabo sket bole????oke dah la kot ... nty2 ak update len r...(compem esok ppagi aku dah nak update) so papai mr.belog...